Saturday, September 20, 2014

Maglić


Ako volite planinarenje i bavite se njime, sigurno ste čuli za sve ljepote planine Maglić ili ste već bili na njenom vrhu. U ovom blogu su neke od fotografija koje sam napravila dok smo se penjali na njen vrh. Vrlo često se desi da planinu prekrije magla, i taman kada očekujete da ćete vidjeti nestvarne prizore, vi ne vidite dalje od 10 metara ispred sebe. To se desilo i meni. Planirani vikend je obećavao kada su vremenske prilike u pitanju. Međutim, kada smo ujutro od Trnovačkog jezera krenuli da se penjemo prema vrhu, sve je prekrila magla. Tek nekada pri povratku kasno poslijepodne, oblaci su se razbijali i magla je nestajala. Pojavilo se sunce i svjetlost. 

 Ovdje ću dodati nekoliko podataka ako želite da znate nešto više o ovoj planini ( izvor: http://www.visokogorcicg.com/maglic/ ).

Maglić predstavlja planinu čiji se dio nalazi u Republici Srpskoj tj. Bosni i Hercegovini, dok se drugi dio nalazi u Crnoj Gori. Ujedno, Maglić je najviša planina Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Njegov masiv pripada masivu Dinarskog gorja i prostire se u pravcu severozapad-jugoistok. Dva najviša vrha ove planine su Mali Maglić ( 2386 m) i Veliki Maglić (2388 m). Mali Maglić poznat je i kao Bosanski Maglić, pošto se ovaj vrh nalazi na teritoriji Republike Srpske tj. Bosne i Hercegovine i predstavlja najviši vrh ove zemlje. Međutim, najviši vrh Maglića je Veliki Maglić, poznat kao Crnogorski Maglić, koji je dva metra viši i nalazi se na teritoriji Crne Gore. Ipak, iako viši, Veliki Maglić nije toliko uočljiv i impresivan kao izraženi vrh Malog Maglića. Zbog toga, planinari uglavnom primjećuju samo Mali Maglić i smatraju ga za svoj planinarski cilj tokom posjete Maglića. 


Međutim, Maglić ne bi bio Maglić, kada ispod sebe ne bi krio jezero impresivne lepote u obliku srca, okruženo šumom i stjenovitim liticama i krečnjačkim siparima. Taj dragulj netaknute prirode zove se Trnovačko jezero i pored Crnog jezera na Durmitoru smatra se za jedno od dva najljepša planinska jezera Crne Gore. Jezero je smješteno ispod južnih padina Maglića, zapadnih stijena i sipara Trnovačkog Durmitora, kao i sjevernih padina Volujaka. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1517 m, dok dužina njegove obale iznosi oko 2800 m. Dugačko je 825 m, široko 715 m i najveće dubine 9,2 m. Poniranjem gubi vodu koja kasnije izbija u Čokovim vrelima kod mesta Čokova luka, u kanjonu Pive, sa visinskom razlikom od 1047 m. Do Trnovačkog jezera ne može se doći prevoznim sredstvom, njega posećuju samo istiniti zaljubljenici prirodnih lepota. Trnovačko jezero predstavlja mjesto odakle kreće klasična markirana ruta na Maglić, a ujedno je i optimalno mesto za kampovanje i postavljanje šatora prije uspona. Ovo jezero daje veliki doprinos ukupnom utisku o lepoti Maglića i njegovoj okolini.

Milijana Z.P.

2 comments:

  1. Predivno. Nadam se da ti ne smeta ukoliko jedanput okačim naslovnu fotografiju posta kao fotografiju dana na svojoj facebook stranici "Putovanja za svakoga", uz link tvog bloga. :)

    ReplyDelete