Tuesday, November 10, 2015

Kalemegdanska tvrđava



Koja mjesta posjetiti u Beogradu, ako imate samo nekoliko sati? Moj izbor je pao na Kalemegdansku tvđavu i Knez Mihajlovu. Znam da se tako ne upoznaje ovaj grad, ali ovo su svakako neka od mjesta koje morate vidjeti, ako se zateknete u ovom gradu. Ako se tu još doda posjeta sajmu knjiga, pa onda svakako ne ostane vremena ni za jedno jedino mjesto više.



Pogled sa tvrđave je očaravajući, a ovaj divni jesenji dan je još više uljepšao doživljaj.



A šta kaže Wikipedija? Beogradska tvrđava predstavlja gradsku utvrdu oko koje se razvio današnji Beograd. Podignuta je početkom prvog milenujuma kao palisada sa zemljanim bedemima, da bi se tokom vekova razvijala u rimskikastrum (II vek), vizantijski kastel (VI i XII vek), srednjevekovnu utvrđenu prestonicu srpske despotovine (XIII i XV vek) i na kraju austrijsko/osmanlijsku artiljerijsku utvrdu (XVII i XVIII vek). Danas je svojevrstan muzej prošlosti Beograda i sa Kalemegdanski poljem čini jedinstvenu kulturno-istorijsku celinu u okviru Kalemegdanskog parka.
















Milijana

5 comments:

  1. Divan post! Jako mi se svidja tvoj blog. :)
    Poseti moj blog i uclani se ako zelis, uzvraticu -------> Fashion and style

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti na lijepim riječima :) Posjetila sam tvoj blog :)

      Delete
  2. Stvarno je divan post,i sama ideja ovakvih postva.Odlične su fotografije..Jako dobar blog ♥
    Imamo novi post,pa ako želiš pogledaj http://blogofapsycho.blogspot.rs/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno :) Uživaj u pisanju svojih postova, želim ti da ti tvoj blog donese puno osmijeha, kao što meni donosi moj <3

      Delete
  3. Volim tvrdjave! Kalemegdan je fascinantan sam po sebi, a i ti si na svojstven nacin docarala dozivljaj istog! Vidi se da si uzivala u Bg-u, svrati do Nisa i nase tvrdjave!

    ReplyDelete