Sunday, March 27, 2016

Prepelica snijela jaje



Danas je Uskrs, pa sam odlučila pisati o jajima. O prepeličijim jajima. Pročitala sam mnogo tekstova o njima, a u ovom postu ću u potpunosti prenijeti jedan članak, u kome ima mnogo informacija na ovu temu. Nedavno sam ih uvela u ishranu, pa ne mogu pričati iz ličnog iskustva. Bar su fotografije moje...



''Jaja japanskih prepelica nisu čudotvoran lijek koji ce izlijeciti svaku bolest, ali je sasvim sigurno da uzimanje jaja neće naštetiti organizmu, vec naprotiv, može mu samo pomoci.
Osobe koje nisu uzimale prepeličja jaja i nisu sigurne kako će ih podnijeti, prvi dan uzimaju jedno jaje, drugi dva i sve tako do pet komada, a dalje se uzima svaki dan pet komada. Preporučuje se da se jaja uzimaju u sirovom stanju pola sata pre jela. Mogu se konzumirati umućena sa šećerom, medom, mlekom ili sokom, zavisno po želji. Djeca mogu jesti kuvana ili pečena jaja ukoliko ih ne mogu konzumirati u sirovom stanju.
Ako jedna kura nije dovoljna, može se ponoviti, ali najmanje nakon dva meseca. Preporučuje se godišnje uzeti dvije kure.
Kroz vijekove se, u istočnjačkoj literaturi, proteže priča o korisnosti jaja japanske prepelice. Narocito su ljekovita za krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak. Mesa prepelice je u prošlosti bilo samo na kraljevskim trpezama. Danas gotovo da nema porodice u Japanu na cijem dnevnom jelovniku se ne nalaze ova jaja. Ona su veoma bogata vitaminima A, B, C, D i E, gvožđem, fosforom, cinkom i vaznim aminokiselinama. Po svojoj hranljivosti, prepeličje jaje zamjenjuje pet kokošijih.
Jaja i meso japanske prepelice su bili neizostavni dio trpeze egipatskih faraona, a njihova ljekovitost je u Kini i Japanu već vijekovima poznata. Brojni su i pisani tragovi o pozitivnom uticaju na ljudski organizam, naročito na krv i krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak.
U novije vrijeme su ljekovita svojstva jaja japanske prepelice ispitivali brojni naučnici iz Rusije, Engleske, Poljske i Češke i rezultati su iznenađujući: pokazala su se kao izvanredan prirodni lek za liječenje brojnih oboljenja. Ipak, najfascinantniji eksperiment koji nedvosmisleno prikazuje veliku regenerativnu sposobnost ovih ptica iz porodice kokoši su izveli upravo oni koji su sa njihovim osobinama najduže i upoznati. Naime, pre nekoliko godina, prilikom istraživanja koje su sproveli japanski naučnici, istovremeno su malom dozom radijacije ozračene kokoške i prepelice. Posle svega mesec dana jaja prepelice su bila potpuno zdrava, dok su kokošija zadržala radioaktivnost.''



''Samo ovaj podatak je dovoljno opravdanje za vijekovnu tvrdnju da je jaje japanske prepelice pravi eliksir života, ali za svaki slučaj, evo još nekih zanimljivih činjenica: svaka prepelica u prosjeku snese jedno jaje dnevno (ukupno od 260 do 350 jaja godišnje), a da pri tom njegova težina iznosi skoro deset procenata njene ukupne težine i, ono najupečatljivije, prepelice umiru samo od starosti!''



*  KO BI TREBALO DA KONZUMIRA JAJA JAPANSKE PREPELICE?
Već je rečeno da jaja japanske prepelice pozitivno deluju na krv i krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak pa su namenjena onima koji imaju problema sa ovim organima, pa i u slučaju najtežih oboljenja, a preventivno mogu da ih koriste svi. Ipak, izdvojene su neke grupe za koje je terapija najpoželjnija:
• djeca u razvoju
• starije osobe
• bolesnici i rekonvalescenti
• osobe sa posebnim režimom ishrane (dijete)
• sportisti i fizički radnici


Bolje je spriječiti nego liječiti: stoga je najbolje koristiti jaja japanske prepelice i prije nego što se bilo koja bolest pojavi, čak iako ne pripadate grupaciji kojoj je terapija prepeličjim jajima najpoželjnija
Vrste bolesti  /   komada jaja
Povišeni pritisak 120
Čir u stomaku 120
Višak holesterola 240
Neuredna probava 240
Arterioskleroza 240
Prolepšavanje tena 240
Dijabetes 240
Regeneracija organizma 240
Bronhijalna astma 240
Jačanje memorije 240
Tuberkuloza 240
Gastritis 240
Anemija 240
Teži oblik astme  240
Migrena 240
Infarkt 240
Nervno rastrojstvo 240
Tumor na mozgu 1080
Pojačan fizički napor (sportisti i fizički radnici) 1080
Terapija jajima prepelica ne zahteva posebne pripreme. Zavisno od vrste bolesti, pacijent mora u određenom vremenskom periodu da popije od 120 do 1080 jaja. U najvećem broju slučajeva terapija traje 49 dana. Odrasli uzimaju po 3 jajeta u prva tri dana, a po 5 do kraja terapije. Deci se, u zavisnosti od uzrasta, daje manji broja jaja:
• deca do 3 godine – 2 jajeta dnevno
• deca od 3 do 5 godina – 3 jajeta dnevno
• deca od 5 do 10 godina – 4 jajeta dnevno
• deca preko 10 godina primjenjuju terapiju propisanu za odrasle
Osobe kojima je žuč osetljiva na jaja moraju biti obazrive sa terapijom. Liječenje započinju uzimanjem jednog jajeta na dan, a dnevnu dozu svode na 3 do 4 jajeta. Ukoliko im i ova smanjena doza ne bude prijala, terapija se mora prekinuti.
Terapiju je dozvoljeno sprovoditi i kada se po preporuci ljekara već uzimaju neki lijekovi. Izuzetak je slučaj kada je uz prepisane lijekove zabranjeno unošenje bjelančevina (mesa, mlijeka, jaja...).
Dva mjeseca poslije završetka kure, ako je potrebno, kura se može ponoviti. Čak je i preporučljivo sprovesti dve kure u prvoj godini, s tim što pauza izmedu prve i druge ne bi trebalo da bude duža od 6 meseci.
Za one koji rade na povećanju snage i mišićne mase, koktel od jaja japanske prepelice je savršen izvor energije: 5 jaja, 1 supena kašika meda i 2 dcl voćnog soka ili mleka dobro izmiješati i popiti pola sata pre doručka. A što je najvažnije, ne podliježu antidoping kontroli!
Jaja se čuvaju u zatvorenim kartonskim kutijama u frižideru, na temperaturi od 1 do 4°C. Tako čuvana jaja imaju rok upotrebe 60 dana u sirovom stanju, a po isteku tog roka mogu se upotrebljavati kuvana, pečena ili pržena.

**Tekst sam u potpunusto koristila sa ove stranice, a tu možete naći još mnogo informacija vezanih za ovu temu..

Milijana

No comments:

Post a Comment