Monday, June 15, 2015

Pop Art


Jedan mali post o jednoj maloj simpatičnoj aplikaciji na Google Chrome-u. U pitanju je PhotoMania o kojoj sam već pričala ranije. Bez korištenja umjetničkih sposobnosti možete napraviti Pop Art instalaciju na svom zidu od omiljene fotografije, uz pomoć istoimene aplikacije, Pop Art u dijelu Artistic.




1. Prvi korak je da izaberete fotografiju koju želite obraditi.




2. Nakon što odaberete fotografiju, možete je obraditi sa četiri različiti opcije: Warhol Dots, Che Guevara, Video Game i Posterize.


Malo o Pop Art-u (izvor Wikipedija)

Pop art (skr. od engleski: popular art = popularna, pučka umjetnost) je umjetnički stil koji se javio u Velikoj Britaniji i SAD-u 1950-ih, a vrhunac dostigao 1960-ih godina 20. vijeka.

S apstraktnim ekspresionizmom i enformelom umjetnost postaje ekskluzivna i strana tzv. običnom čovjeku, što je dovelo do toga da se negdje polovinom 1950-ih predmet slikarstva radikalno mijenja. Umjetnici, svaki na svoj način, nastoje uključiti publiku u aktivno učestvovanje u opažanju i stvaranju djela. Prvi takav pristup, tražeći inspiraciju iz neposredne okoline, bio je orijentisan oko vrijednosti masovne potrošačke kulture, s ciljem ukidanja granica između visoke i popularne umjetnosti. Pop art je u komentarisanju banalnosti masovne kulture, koje je tretirao čas ironijom čas s razumijevanjem stvorio vrlo djelotvornu umjetničku poruku.


Ovaj pravac se naziva "Pop-art", jer je tražio prihvatanje veće populacije, inspirisan Pop-kulturom veličajući trivijalne, moderne vrijednosti. Umjetnici su na nivo umjetnosti počeli uzdizati oblike iz svakodnevnog života, banalne i trivijalne likovne pojave, stvari kojima je savremeni čovjek na svakom koraku bio okružen. Od stripa i reklamnih oglasa, naljepnica na konzervama sa hranom ili bocama, likovima u ilustrovanim časopisima, do izrazito primitivnih i masovno proizvedenih predmeta svakodnevne uporabe – sve je postalo temom umjetničke slike.

A kako izgleda ovaj moj umjetnički pokušaj, prosudite sami...


Milijana



No comments:

Post a Comment