Ako je nešto prosto kao pasulj, ne mora da znači da nije privlačno i preukusno. Ako je prosto, to mu je samo prednost. Nisam ja došla ovdje da pišem recept za pasulj, samo sam htjela reći da ovo jednostavno jelo zna da obraduje čovjeka baš puno, i da obraduje umornu mamu njegova jednostavna priprema.
Čini mi se da ga uvijek pravim drugačije, a šta god da uradim, jednako mu su obradujemo. Nekoliko osnovnih sastojaka:
- prokuhan pasulj
- prokuhana isjeckana slanina i suvo meso (nekada i bez ovoga)
- nekoliko isjeckanih mrkvi
- dvije glavice isjeckanog crvenog luka
- crvena paprika
- paradajz (u obliku u kojem ga imate)
- na kraju isjeckan peršun i bijeli luk
- začini po ukusu (so, biber).
Sve sastojke, osim peršuna i bijelog luka stavim u lonac. Koristim pretis lonac i hladnu vodu. Uključim ringlu i slobodna sam. Isključim po osjećaju, možda nakon 45 min ili sat. Pasulj se još kuva u pretis loncu, dok se ne mogne otvoriti. Dodam nasjeckan peršun i bijeli luk. Pametno iskorišteno vrijeme i ukusan ručak.
Prijatno :)
Milijana
No comments:
Post a Comment