Friday, April 10, 2015

Veliki petak


Previše je savjeta i ideja na temu kako ofarbati jaja za Uskrs. Da li je zdravo ili toksično, da li je brzo, jednostavno, umjetnički ili kreativno, novo ili staro? I kada dođe do trenutka kada to stvarno treba da se radi, da li ste spremni?


Manje-više sve se to svodi na isto, a ponekada dodamo neku inovaciju. Ove godine sam dobila koji slobodan sat u poslednjem trenutku, i odlučih pokušati obojiti jaja na prirodan način. I donosim svoja iskustva u ovoj priči.  

Crvena, najvažnija jaja. Kažu to se postiže kuvanjem jaja u vodi u kojoj se kuvala cvekla, uz dodatak sirćeta. Uradila sam kako piše, ali nema crvene boje. Negdje sam vjerovatno pogriješila. U poslednjoj minuti sam dodala crvenu boju, i jaja postadoše crvena. Zadovoljna sam. Probala sam. Možda drugi put poslušam neki drugi savjet za crvenu boju.

Narandžasta-svijetlo smeđa. Ovdje sam dobila željeni rezultat. Crni čaj kuvati desetak minuta, a zatim dodati sirće. Nakon što se ohladilo, dodala sam jaja na koja sam stavila gumice, da bi dobila prugice. Prirodan uspješan način bojenja. Jednostavno, boja je slična kao ona koja se dobije kada se jaja kuvaju u ljusci od crvenog luka.


Zeleni čaj, slično kao crni, samo što dobijemo malo svijetliju žućkastu boju. Tu možemo birati nijansu koja nam se sviđa. Za tamniju boju, jaja kuvamo duže.

Zelena jaja :) Ne baš ovaj put. Poslušala sam savjet, kuvati jaja u vodi koja je pozelenila nakon što se u njoj kuvao špinat. Meni se ovaj plan nije uspiješno završio, pa sam ja ipak dodala zelenu boju.



Lijepiti leptiriće i cvijetiće na jaja uvijek uspije. Ako imate nešto simpatično, i mislite da će to lijepo izgledati, samo lijepite. To mogu biti i šarene salvete, ili sitne perle, ukrasi ili konfete.

Marble tehnika. Uvijek uspije, na čemu god da je primjenjujemo. Već sam pokušala ovo prošle sedmice, a i ovaj put mi se posrećilo :)



Ako neko ima neki savjet za ove moje greške, neka mi dojavi.
Svakako sam uživala u pokušajima...

A vi uživajte sa svojom porodicom i uživajte u farbanju jaja :)

Pozdrav od mene,

Milijana

5 comments:

  1. Jaja odlicno izgledaju, super post. :)

    ReplyDelete
  2. Mnogo su ti lepo ispala. :) Koju si boju koristila za Marble tehniku, običnu boju za kolače? Da znam za sledeću godinu. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Isprobavala sam mnogo toga, a za ovu tehniku sam koristila lak za nokte. Još nisam uspjela isprobati boju za kolače, ali i to ću pokušati neki drugi put.

      Delete
    2. Probaću i ja sa lakom, verujem da će lepo da ispadne. :)

      Delete