Danas pišem o mojoj idealnoj kombinaciji za pitu sa gotovim korama. Probala sam da je pravim na mnogo načina, ali dok se ne odvažim na razvijanje kora, ovo će poslužiti. Nemam tačne mjere namirnica, ali valjda je to i normalno pri pravljenju ovakvih jela. Nekako uvijek iskoristim ono što imam, brzo je i ukusno. Najvažniji su kvalitetni domaći sastojci i način njihovog sastavljanja.
Osnovni sastojci
- gotove kore za pite (deblje)
- sir
- kajmak
- jogurt
- nekoliko jaja
- so
- ulje
- susam (nije obavezno).
Način pripreme
Umutiti jaja, najčešće koristim 4 komada. Dodati jogurt, recimo pola litre i posoliti. Dodati sir, kamak i ulje i sve umutiti u smjesu koja treba da bude polu tečna. Ne smije biti čvrsta. To je zato što ćemo u nju stavljati isjeckane kore koje treba fino da se natope. Nakon što smo napravili smjesu, na dno pouljene tepsije stavimo koru ili dvije, zavisi od veličine tepsije. Kore treba da vise sa svih strana tepsije, jer ćemo sipati sir na njih, nešto kao podloga. Ostavimo jednu ili dvije kore za prekrivanje pite. Ostatak kora isjeckamo ili iskidamo na male komade koje treba da potopimo u pripremnjenu smjesu. Treba fino da ih izmješamo da ne ostanu suhe. Zatim ovako dobijenu masu naspemo u tepsiju u koju smo stavili kore. Oni krajevi koji su nam visili sa strane presavijemo preko sira. To izgleda kao da ga zamotavamo sa svih strana da ne curi. One kore ili koru koju smo ostavili stavimo preko sira i napravimo tako fino zamotanu smjesu od sira. Odozgo pouljimo i pospemo susamom (po želji). Ja je pečem na temperaturi od 200 stepeni oko 45 minuta. Ljepše je kada se bolje ispeče.
Prijatno!
Milijana
No comments:
Post a Comment