Tuesday, November 10, 2015

Kalemegdanska tvrđavaKoja mjesta posjetiti u Beogradu, ako imate samo nekoliko sati? Moj izbor je pao na Kalemegdansku tvđavu i Knez Mihajlovu. Znam da se tako ne upoznaje ovaj grad, ali ovo su svakako neka od mjesta koje morate vidjeti, ako se zateknete u ovom gradu. Ako se tu još doda posjeta sajmu knjiga, pa onda svakako ne ostane vremena ni za jedno jedino mjesto više.Pogled sa tvrđave je očaravajući, a ovaj divni jesenji dan je još više uljepšao doživljaj.A šta kaže Wikipedija? Beogradska tvrđava predstavlja gradsku utvrdu oko koje se razvio današnji Beograd. Podignuta je početkom prvog milenujuma kao palisada sa zemljanim bedemima, da bi se tokom vekova razvijala u rimskikastrum (II vek), vizantijski kastel (VI i XII vek), srednjevekovnu utvrđenu prestonicu srpske despotovine (XIII i XV vek) i na kraju austrijsko/osmanlijsku artiljerijsku utvrdu (XVII i XVIII vek). Danas je svojevrstan muzej prošlosti Beograda i sa Kalemegdanski poljem čini jedinstvenu kulturno-istorijsku celinu u okviru Kalemegdanskog parka.
Milijana

5 comments:

 1. Divan post! Jako mi se svidja tvoj blog. :)
  Poseti moj blog i uclani se ako zelis, uzvraticu -------> Fashion and style

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala ti na lijepim riječima :) Posjetila sam tvoj blog :)

   Delete
 2. Stvarno je divan post,i sama ideja ovakvih postva.Odlične su fotografije..Jako dobar blog ♥
  Imamo novi post,pa ako želiš pogledaj http://blogofapsycho.blogspot.rs/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala ti puno :) Uživaj u pisanju svojih postova, želim ti da ti tvoj blog donese puno osmijeha, kao što meni donosi moj <3

   Delete
 3. Volim tvrdjave! Kalemegdan je fascinantan sam po sebi, a i ti si na svojstven nacin docarala dozivljaj istog! Vidi se da si uzivala u Bg-u, svrati do Nisa i nase tvrdjave!

  ReplyDelete