Saturday, April 18, 2015

Zlatibor


Ovo je priča o Zlatiboru viđena mojim očima. Možda fotografije nisu najbolje, ali bar malo ću približiti atmosferu sa ove planine. Moje bavljenje planinarenjem me vuče na planine izvan sezone, onda kada nema snijega, i kada nije prevruće. Tada hodanje biva najlakše. Centar Zlatibora je bio pun turista iako nije sezona. Mi smo se kratko zadržali u samom centru. Naravno da smo jeli lepinu sa kajmakom i pršutom, pa smo krenuli na put. U ovom postu sam sažela neke najvažnije tačke, koje bi trebali obići ako vas put nanese u ovaj kraj. I nemojte otići, a da ne probate jagnjetinu spod sača i domaću rakiju...



Stopića pećina se nalazi u bliziini mjesta Rožanstva. Ljepotom svojih oblika predstavlja intresantan turistički objekat, i ubraja se u najljepše pećine u Srbiji. Duga je 2000 metara sa visinom od 50 metara. Pećinski ukrasi u njoj su prelijepi, a posebno bigrene "kade" udubljenja oivičena kamenim zidovima u kojima se nakuplja voda, a kada nadođe, pretiče se iz njih u vidu jedinstvenih kaskada.









Muzej pod otvorenim nebom, staro selo Sirogojno. Na pet hektara prostora smješteno je 47 objekata koji čuvaju duhovno naslijeđe srpskog sela planinske oblasti. Oko 2000 eksponata izloženo je u etno selu, apartmanski smještaj u kućama brvnarama, prodavnica suvenira sa krčmom, ostavljaju nezaboravan utisak i divne uspomene koje posjetioci, preko 100000 godišnje, ponesu sa sobom iz Sirogojna.









Jedna od najljepših željeznickih trasa na svijetu, prolazila je do 1974. neposredno kraj Zlatibora, Mokrom Gorom. Voz danas ponovo saobraća, kao turisticka atrakcija. Parna lokomotiva probija se kroz stjenovite tjesnace, usjeke, trasom na kojoj pruga pravi neobičnu putanju u obliku broja osam, pa se i naziva Šarganska osmica. Pruga je duga 13,5 km, prolazi kroz 22 tunela, i preko desetak mostova.







Ako se odlučite, da posjetite ova mjesta, sigurno ćete uživati.

Pozdravljam vas do sledeće priče.

Milijana

2 comments:

  1. Bila sam na Zlatiboru pre 2 godine, zaista je divno vredi otici i obici sve ovo. Fotografije su divne. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Meni je ovo prvi put, nisam se informisala prije puta, ali zaista je mnogo sadržaja i svako može izabrati ono što voli.

      Delete