Tuesday, March 15, 2016

Neven


Neven (Calendula officinalis), zahvaljujući svom složenom sastavu koristi se za liječenje širokog spektra bolesti. Čaj od nevena je prava blagodat za želudac, jetru i kožu. Pored čaja, koristi se i nevenovo uljemast od nevena i ljekovita tinktura. Zajedno čine nevjerojatan tandem za liječenje cijelog spektra najrazličitijih bolesti i izuzetno su cijenjeni u narodnoj medicini. 


Priprema - Uzeti dvije supene kašike cvjetova od nevena i preliti sa pola (1/2) litre proključale vode. Skloniti sa vatre, poklopiti i pustiti da miruje petnaestak minuta. Zatim procijediti dobijeni čaj od nevena

Prvo da kažem da ja sve čajeve pijem, ne da bih liječila neku bolest, nego da bih zamijenila kafu i zato što čaj čini da se ljepše osjećam. A ova ljekovitost je samo dodatak na ritual ispijanja čaja i uživanja. Ali ja ću u narednom pasusu podijeliti informacije vezane za čaj od ovog lijepog narandžastog cvijetića...

Zahvaljujući svom kompleksnom sastavu, nevenov čaj, ulje, tinktura i mast se koriste kao pomoćna sredstva u liječenju širokog spektra bolesti. U nevenov sastav ulaze prilično velike količine flavonoida, koji ovoj biljci daju protuupalna svojstva, kao i tanin, triterpenski saponozidi, karotenoidi (daju cvjetovima divnu narančastu boju), glikozid kaledulozid, malo eteričnog ulja i nekoliko organskih kiselina. Neven je veoma važan sastojak čajnih mješavina koje se koriste u terapiji bolesti organa za probavu. Čaj od nevena zacjeljuje ranice – čireve na želucu i dvanaestercu, normalizira rad jetre i lučenje žuči, otklanja bolove u želucu, a zahvaljujući antiinflamatornom djelovanju flavonoida, neven čaj smiruje upalu debelog crijeva. Velika prisutnost sluzi i tanina opravdava upotrebu nevena za zaustavljanje blažih dijareja.



Milijana

No comments:

Post a Comment