Thursday, March 17, 2016

Spinach



Volite li špinat? Ja ga volim mnogo, a kako je sada sezona, dosta često ga jedemo i gotovo u svim jelima pomalo. Ja uvijek biram najjednostavnije varijante svih jela, pa je tako i sam špinatom.


Priprema: Prokuvati špinat 10 min. Ispržiti crveni luk, dodati kašiku brašna, a zatim dodati i isjeckan špinat. Umutiti jaja i zamiješati u špinat, ali kratko da špinat ostane kremast. Posoliti. Na kraju dodati nasjeckan bijeli luk. Ja ga jedem bez dodataka, a svakako može biti prilog mnogim jelima. 

Prijatno!

I kratki dodatak priči:


Katarina Medici, supruga francuskog kralja toliko je voljela špinat da je insistirala da joj se priprema svaki dan. Upravo zbog ljubavi prema špinatu Katarine Medici, koja je porijeklom iz Firence, u jelima koja u nazivu sadrže izraz „na firentinski“ špinat predstavlja jedan od glavnih sastojaka. Porijeklom je iz Azije no nalazi se na repertoaru svih svjetskih kuhinja te je jedna od namirnica koja se može dodati gotovo svakom jelu. 
Izvor: http://gastro.24sata.hr




Milijana

No comments:

Post a Comment