Sastojci
Tijesto:
- 3 jajeta
- 10 kašika kristal šećera
- 13 kašika ulja
- 13 kašika brašna
- 13 kašika mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- Maline, jedno pakovanje ( oko 400 gr ).
Preliv:
- 1/ 2 margarina
- 100 ml soka od maline
- 100 ml mlijeka
- Čaša od 200 ml kristal šećer
Priprema
Odvojiti bjelance i zumance, mutiti
bjelance dok se ne pretvori u cvrst snijeg, zatim dodati žumance i
nastaviti sa mućenjem. Zatim dodati šećer, pa malo mutiti dok se ne
sjedini. Dodati ulje i mlijeko, neprekidno muteći. Dodati vanilin šećer, i
šoljicu po šoljicu brašna u koje je umiješan i prašak za pecivo.
Sve to nasuti u tepsiju podmazanu uljem i
od gore poredati maline. Peći na nekih 180 stepeni u prethodno
zagrijanoj rerni. Nakon nekih 30 min ubaciti čačkalicu da provjerite da li
je gotovo.
Kada izvadite kolač iz
rerne, prelijte ga pripremljenim vrelim prelivom. Strpite se da se
kolač ohladi. Ovaj preliv ga čini jako sočnim, tako da se ne suši ni
sledeći dan.
No comments:
Post a Comment