Saturday, November 22, 2014

Lazanje


Jedan prijedlog za ručak :)

Sastojci:

  •  1 pakovanje kora za lazanje
  •  500 g mljevenog mesa (junetina ili svinjetina ili mijesano)
  •  1 glavica crnog luka
  •  2 dl kisele pavlake
  •  300 g parmezana
  •  0,5 dl ulja 
  •  mjesavina zacina
 Za besamel :
  •  80 g maslaca
  •  3 kasike brasna
  •  7 dl mlijeka
  •  3 jajeta
  •  mjesavina zacina


 Priprema:
    • Crni luk isjeci na kockice, a parmezan izrendati na krupno rende.
    • Na malo ulja proprziti luk, dodati mljeveno meso i dinstati uz povremeno dolijevanje vode po potrebi.
    • U manjoj serpi otopiti maslac, dodati brasno i kratko proprziti.
      Postepeno dodavati 6 dl toplog mlijeka i mijesati dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati zacine po ukusu.
    • Dinstano meso sjediniti sa 3/4 besamela, dodati pavlaku, zaciniti po ukusu i polako promjesati.
    • Vatrostalnu posudu nauljiti i po dnu rasporediti blanširane listove lazanja.
      Premazati sa malo pripremljenog nadjeva od mesa i posuti rendanim parmezanom.
      Isti postupak ponavljati dok se ne utrosi sav nadjev, a zavrsiti korama za lazanje.
    • Posebno umutiti 1/4 besamel sosa sa jajima i 1 dl mlijeka i preliti preko lazanja.
    • Odozgo posuti rendanim parmezanom i peci u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 45 minuta.
     


Recept je preuzet sa Coolinarke.
Prijatno!
Milijana Z.P.


No comments:

Post a Comment