Jedan prijedlog za ručak :)
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za lazanje
- 500 g mljevenog mesa (junetina ili svinjetina ili mijesano)
- 1 glavica crnog luka
- 2 dl kisele pavlake
- 300 g parmezana
- 0,5 dl ulja
- mjesavina zacina
- 80 g maslaca
- 3 kasike brasna
- 7 dl mlijeka
- 3 jajeta
- mjesavina zacina
Priprema:
- Crni luk isjeci na kockice, a parmezan izrendati na krupno rende.
-
Na malo ulja proprziti luk, dodati mljeveno meso i dinstati uz povremeno dolijevanje vode po potrebi.
-
U manjoj serpi otopiti maslac, dodati brasno i kratko proprziti.
Postepeno dodavati 6 dl toplog mlijeka i mijesati dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati zacine po ukusu. -
Dinstano meso sjediniti sa 3/4 besamela, dodati pavlaku, zaciniti po ukusu i polako promjesati.
-
Vatrostalnu posudu nauljiti i po dnu rasporediti blanširane listove lazanja.
Premazati sa malo pripremljenog nadjeva od mesa i posuti rendanim parmezanom.
Isti postupak ponavljati dok se ne utrosi sav nadjev, a zavrsiti korama za lazanje. - Posebno umutiti 1/4 besamel sosa sa jajima i 1 dl mlijeka i preliti preko lazanja.
- Odozgo posuti rendanim parmezanom i peci u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 45 minuta.
Prijatno!
Milijana Z.P.
No comments:
Post a Comment