Monday, December 29, 2014

Venecija - tehnika grafitna olovka


Venecija je grad u Italiji i jedna od najljepših kulturno-istorijskih cjelina na jadranskoj obali i cijelom Mediteranu. Grad duge i vrijedne istorije nalazi se na sjeveroistoku Italije i centar je regije Veneto i provincije Venecija.

Venecija spada među najljepše turističke gradove u cijeloj Evropi, a poznata je po svom tradicionalnom Karnevalu.

Venecija se nalazi na sjevernoj obali Jadranskog mora. Umjesto ulica, grad presijeca 150 kanala preko kojih je izgrađeno mnoštvo malih mostova. Saobraćaj obavljaju brodovi, čamci i gondole. Najveći kanal je Kanal Grande, koji prolazi sredinom grada, a na njemu se nalazi Ponte Rialto, most koji predstavlja najvažniju spojnicu dva velika dijela grada. U centru grada je Markov trg sa starom crkvom Sv. Marka i sa veličanstvenom Duždevom palatom. Venecija je 3600 m dugim mostom spojena sa kopnom, gdje su se razvila velika predgrađa Mestre i Margera. Veneciju godišnje posjećuju milioni turista. U njoj se svake godine održava filmski festival, a poznata je i po proizvodnji stakla, čipke, predmeta od zlata, srebra i kože.

Ovo sve kaže Wikipedia, a ja kažem da je venecija nepresušna inspiracija za slikare, pa i za mene :)Do sledećeg posta, uživajte u snijegu...

Milijana

No comments:

Post a Comment